Tietoa suitsukkeista
Sisällysluettelo
Historiaa
Suitsukkeet kulttuureissa
Mitä on suitsuke on?
Suitsukkeiden tuoksuryhmiä
Suitsukkeiden muodot
Suitsukkeet huoneissa
Suitsukkeet mielialoihin
Suitsukkeet vuodenaikoihin
Suitsukkeiden historiaa
Aromaattinen tuoksu on ollut mukana ihmisen elämässä aikojen alusta saakka. Eläessään lähellä luontoa ihminen käytti luonnollisesti myös sen antimia sekä ruumiillisen, että henkisen hyvinvointinsa avuksi. Lääkinnässä kasveja hyödynnettiin tiettävästi jo noin 20 000 vuotta sitten. Sen sijaan kasvien henkinen ja rituaalinen merkitys voidaan jäljittää aina sadan tuhannen vuoden taakse.
Suitsukkeiden käytölle alkusysäyksen antoi luonnollisesti tulen keksiminen. Tuli loi lämpöä ja turvaa pedoilta, ja sen myötä keksittiin polttaa myös tuoksuvia kasveja. Luonnonmukaisen kulttuurin kautta suitsukkeiden käyttö siirtyi shamaaneille, jotka yrteillä lääkitsemisen ohella tallensivat jatkuvasti tietoa eri yrttien ominaisuuksista. Shamaanien arvokkaan aseman vuoksi myös aromaattisia kasveja alettiin vähitellen pitää lahjoina jumalilta.
Näin suitsukkeet siirtyivät myös uskonnolliseen maailmaan. Suitsukkeiden savu nähtiin rukouksia ylös taivaisiin kuljettavana voimana, joka vei pyyntöjä ihmisiltä mukanaan samalla puhdistaen mieltä ja sielua. Samankaltaisesti suitsukkeet nähdään edelleen monissa uskonnoissa ja näiden rituaaleissa mm. katolilaisuudessa, buddhalaisuudessa, juutalaisuudessa ja shintolaisuudessa.
Suitsukkeiden tärkeä asema ulottui sittemmin lähes kaikkien varhaisten kulttuurien alueille. Aikoina, jolloin kansakunnat idässä rakentuivat pääosin yrttien ja mausteiden kaupalle, tuli myös suitsukkeista kallisarvoista kauppatavaraa. Kristityt muistavat Raamatun kertovan Jeesus-lapselle tuoduista lahjoista yhden olleen suitsuketta, pyhää savua joka ei hävennyt kullan rinnalla. Suitsukkeiden käyttö vakiintuikin useimmissa kulttuureissa osaksi arvokkaita juhlamenoja.
Takaisin ylösSuitsukkeet eri kulttuureissa
Maustekaupan laajentuessa myös suitsukkeet siirtyivät hiljalleen ympäri itää: ensin Egyptistä Kreikkaan, Kreikasta Roomaan ja suurten valtakuntien myötä edelleen ympäri maailman. Antiikin Kreikassa suitsukkeet saivat uskonnollisen aseman lisäksi jalansijaa myös lääketieteen alueella. Esimerkiksi Hippokrates ylisti suitsukkeiden voimaa parantavana aineena. Roomassa suitsukkeita käytettiin puolestaan oman itsensä hajustamiseen.
Intiassa suitsukkeet saivat aivan erityisen aseman sillä niiden katsottiin lisäävän ihmisen jumaluutta, Sattvaa, ja ylläpitävän tämän sielun harmoniaa. Suitsukkeet tulivatkin tärkeäksi osaksi temppeleiden toimintaa. Hindu-temppelit rakennettiin usein santelipuusta ja tunnettiin nimellä "tuoksujen talo". Myös esimerkiksi Kama Sutra huomioi suitsukkeet yhtenä tärkeänä aistillisena elementtinä, joka olennaisesti kuului myös seksuaalisuuden maailmaan.
Muinaisessa Kiinassa tuoksuja pidettiin elämän eliksiirinä ja tulta puhdistavana elementtinä. Suitsuke yhdisti nämä kaksi elementtiä ja piti siten hyvät henget lähellä. Buddhalaisuuden kautta suitsukkeet rantautuivat 500-luvulla myös Japaniin, jossa suitsukkeita käytettiin aistien kohottamiseen ja hallintaan. Perustettiin jopa erityisiä kouluja, joissa suitsukkeiden käyttöä käytiin läpi buddhalaiselta pohjalta.
Buddhalaisuudessa suitsukkeiden käyttö on ollut mukana alusta alkaen monesta syystä. Japanilaiset juhlistivat mm. vuodenaikojen vaihtumista erilaisilla suitsukkeilla ja käyttivät suitsukkeita uusille hengellisen tasoille päästäkseen. Japanilaiset jakoivat suitsukkeet myös tiukasti kahteen kategoriaan: niihin, joita poltettiin omaksi nautinnoksi ja niihin, joita uhrattiin Buddhalle.
Myös Pohjois- ja Etelä-Amerikoiden alkuperäiskansojen keskuudessa suitsukkeita käytettiin seremonioissa. Näiden alueiden yleisimmät lääkeaineet syntyivät yrteistä kuten salviasta, seremonialliset suitsukkeet puolestaan tupakasta ja tuohesta. Mayat, inkat ja atsteekit käyttivät suitsukkeista hyväkseen erityisesti kopaalia, jota inkat uhrasivat auringonjumalalleen suurimpana lahjana.
Arabiassa intohimo suitsukkeisiin levittäytyi jokaiselle elämän alueelle. Suitsukkeilla juhlittiin perhetapahtumia kuten lapsen syntymää ja häitä, mutta niitä poltettiin myös illanvieton ohessa. Islamilaisuudessa suitsuke näytteli suurta osaa. Moskeijoiden rakennuksessa käytettiin profeetta Muhammedin lempisuitsuketta myskiä, jonka tuoksu vapautui auringon kuumuuden vaikutuksesta. Ruusun tuoksu tuli sittemmin tärkeäksi osaksi islamilaista kulttuuria kun ruusuvedestä muodostui uskonnollisen rituaalin perus elementti.
Ristiretkeläisten länteen tuomasta ruusuvedestä pohjaa myös oma parfyymiperinteemme. Tätä perinnettä hallitsi Euroopassa pitkään Italia. Yläluokka tuki parfyymikauppaa kaikin keinoin: tuoksuja lisättiin niin käsineisiin kuin myös kenkiin. Jopa eliitin käyttämä raha hajustettiin. Suitsukkeita myytiin myös apteekeissa sillä ihmiset uskoivat, että tuoksut suojasivat sairauksilta. 1700-luvulla suitsukkeiden ja hajusteiden suosio siirtyi Italiasta Ranskaan, jossa monet kaupungit ottivat hienojen parfyymien valmistamisen omakseen.
1800-luvulla moderni lääketiede alkoi syrjäyttämään suitsukkeiden käyttöä ja erotti ikiaikaiset tapamme marginaaliseksi ja väheksytyksi ilmiöksi. Vasta sata vuotta myöhemmin suitsukkeet palasivat takaisin lääketieteeseen nimellä aromaterapia. Nykyihminen on kuitenkin erkaantunut ympäröivästä luonnosta niin, että ajattomien yrttien käyttäminen ei tunnu soveltuvan nykyiseen elämänrytmiin. Tuoksujen aistimiseen käytettävä osa on kuitenkin yksi vanhimmista aivojemme alueista, joten tuoksulla kuuluisi olla meille tärkeä merkitys jo pelkästään biologisesti.
Vaikka hajuaisti ei enää määrää selviytymistämme, on tuoksujen täyteinen ympäristö ihmisille edelleen tärkeä. Tuoksut kykenevät herättämään ajatuksia ja muistoja, vaikuttamaan tunnetiloihin ja mielen hyvinvointiin tai auttaa rentoutumaan.
Nykyisin hengitysilmamme on täytetty epäpuhtauksilla ja pienhiukkasilla, eikä luontainen tuoksujen täyteinen maailma ole alati läsnä. Suitsukkeiden lempeä tuoksu voi luoda pienen tuoksujen maailman ja antaa aikaa rauhoittumiseen savun kohotessa korkeuksiin, aivan kuten aikamme alussa. Luonto voi siis yhä elää lähellämme, rikastuttaa elämäämme ja inspiroida meitä aistiemme kautta.
Takaisin ylösMitä suitsuke on?
Suitsukkeeksi kutsutaan yleensä aromaattista ainetta, joka palaessaan levittää ympäristöön tuoksua. Oikeastaan suitsuke on kuitenkin itse tuo aine, ei vain pelkkä savu. Aiemmin suitsukkeita tehtiin sekä kasveista että eläinperäisistä materiaaleista, nykyisin kaikki suitsukkeet ovat kasvipohjaisia. Suitsukkeen aines voi olla joko pihkaa, kaarnaa, yrttiä, maustetta tai öljyä. Valmistusprosessissa ainekset kuivataan ja hienonnetaan jauheeksi tai vaihtoehtoisesti sekoitetaan tahnaksi.
Yleensä suitsuke on sekoitus useampaa kuin yhtä ainetta, esimerkiksi pihkaa, yrttiä ja öljyä. Kasvin osista voidaan käyttää lähes kaikki juurista lehtiin, siemenistä terälehtiin ja hedelmistä kukkiin. Näin ollen suitsukkeita voikin olla tuhansia erilaisia ja aromien skaala muodostua varsin laajaksi.
Suitsukkeen tasaisen palamisen mahdollistamiseksi seokseen lisätään tekovaiheessa vielä jotakin palamisen edistäjää, joka yleensä on hiiltä.
Takaisin ylösSuitsukkeiden tuoksuryhmät
Suitsukkeiden tuoksuryhmät voidaan jakaa pääpiirteissään kuuteen erilaiseen pääryhmään:
Kukat
Kukkaisiin tuoksuihin kuuluvat nimensä mukaisesti tuoksuvat kukat kuten laventeli, ruusu, orvokki, ylang-ylang ja jasmiini. Kukkaisen tuoksuryhmän aromit kattavat koko tuoksujen skaalan: aina lempeän hienoisesta tuoksusta vahvaan ja sensuelliin saakka. Kukkaiset tuoksut ovat yleisesti ottaen makeita ja miellyttäviä.
Hedelmät
Hedelmäisiin tuoksuihin kuuluvat mm. sitronellan, omenan, appelsiinin, kookospähkinän ja persikan tuoksut. Hedelmäiset tuoksut ovat suitsukkeina pääosin energiaa antavia sekä piristäviä.
Yrtit
Yrttisiin tuoksuihin kuuluvat yrttikasvit, esimerkiksi salvia, sitruunaruoho, kamomilla ja aloe vera. Yrttiset tuoksut ovat raikkaita ja niillä on monia käyttötapoja.
Puut
Metsäisiä tuoksuja ovat esimerkiksi santeli, seetri, mänty, agarpuu ja eukalyptus. Puiden tuoksut ovat maanläheisiä ja rauhoittavia. Niitä käytetäänkin laajalti esimerkiksi meditoinnin yhteydessä. Yhdisteltyinä tuoksut saavat aikaan metsäisen aromien maailman.
Pihkat
Pihkaisiin tuoksuihin kuuluvat vahvat ja persoonallisen tuoksuiset pihkat eli hartsit, jotka ovat peräisin puiden mahloista. Näitä ovat esimerkiksi frankinsenssi, mirha ja lohikäärmeen veri.
Mausteet
Mausteisiin tuoksuihin kuuluvat nimensä mukaisesti mausteet, kuten kaneli, rosmariini ja neilikka. Mausteisten tuoksujen valikoima kattaa niin lämpimät ja lempeät tuoksut kuin pikantit ja raikkaatkin. Mausteiset tuoksut sopivat erityisen hyvin talven pimeisiin iltoihin.
Takaisin ylösSuitsukkeiden eri muodot
Suitsukkeita voi olla monen muotoisia. Yleisimpiä muotoja ova tikut, kartiot ja spiraalit. Japanissa suitsuke perinteeseen kuuluvat myös ns. tuoksupallot. Kotona käytettävät suitsuketikut on yleensä tehty bambupuusäleestä, joka on päällystetty suitsukejauheella. Tikun muotoinen suitsuke voidaan valmistaa myös ilman bambupuusälettä, jolloin sitä kutsutaan dhoop suitsukkeeksi.
Kartiot ja spiraalit ovat valmistettu tahnasta, joka on joko painettu muotin läpi kartioiksi tai kierretty spiraaleiksi. Tämän vuoksi suitsukkeita voi olla myös muita muotoja. Samaan tapaan tehdään myös kirkkojen rituaalikynttilät, joissa käytetään jotakin aromaattista ainetta.
Suitsuke tarvitsee alustaksi aina paloturvallisen telineen. Jokaiselle mallille onkin kehitetty niille optimaalisia alustoja. Jo lähtökohtaisesti tikut vaativat yksinkertaisemman telineen kuin muut mallit; ne ovatkin helppoutensa vuoksi ylivoimaisesti suosituimpia suitsukkeita. Kartioiden ja spiraalien etuina on puolestaan niiden pitkä paloaika.
Takaisin ylösSuitsukkeet eri huoneissa
Olohuone
Olohuone on huone, jossa jokainen perheenjäsen voi viettää aikaa. Olohuoneessa voi makoilla sohvalla, katsoa tv:tä, kuunnella musiikkia tai muulla tavoin oleilla ja viihtyä. Se on myös huone, johon tuodaan vieraat ja joka olemuksellaan ilmaisee asukkaiden persoonaa ja elämäntapaa. Siksi olohuoneen täytyy olla mukava ja käytännöllinen, mutta myös tyylikäs ja puoleensa vetävä.
Olohuoneen suitsukkeet kannattaa valita sen käyttäjän ja kulloisenkin aktiviteetin mukaan. Esimerkiksi lapset pitävät eniten hedelmäisistä tuoksuista, kuten kookoksesta, persikasta tai omenasta.
Normaaliin arkikäyttöön varma valinta on kuitenkin mielummin hieno kukkainen tai sitrushedelmäinen tuoksu. Orvokki esimerkiksi sopii hyvin ruusun kanssa. Kuumana kesäpäivänä taas sitrushedelmäinen tuoksu on suositeltavin, sillä se tuo huoneeseen raikkautta ja antaa siellä oleilijoille energiaa.
Olohuonetta kannattaa käyttää myös rentoutumiseen erityisesti raskaan päivän jälkeen. Esimerkiksi santelipuu tai jasmiini ovat hyviä tuoksuja vapauttamaan stressiä nopeasti. Jo vartin hiljaisuus suitsukkeen kanssa riittää ja nostaa energiaa raskaammankin uupumuksen hetkellä. Illalla olohuoneesta voi luoda tunnelmallisen, miellyttävän rauhoittumistilan syvillä, lämpimillä tuoksuilla tai raskailla pihkaisilla aromeilla.
Hiljaiseen, rauhalliseen iltaan vanilja on täydellinen. Seurassa viihtymiseen sopii jokin maanläheinen tuoksu, esimerkiksi patsuli. Talvi-iltojen iloksi sopivat mausteiset aromit, kuten neilikka tai kaneli. Mikäli olohuoneessa on takka, kannattaa sitä käyttää hyväksi suitsukkeiden polttamisessa. Jos takkaa ei ole, voi suitsukkeiden ympärille luoda palavista kynttilöistä symbolisen tulen.
Ruokailutila
Ruokailu on se hetki päivästä, jolloin perhe tai ystäväpiiri voi kokoontua viettämään yhdessä aikaa raskaan työpäivän jälkeen. Onkin kannattavaa uhrata kunnolla aikaa ruoasta nauttimiselle. Jo siirtyminen toiseen tilaan syömään auttaa siirtymään myös uuteen, rauhalliseen ruokailuhetkeen ruoanlaiton jälkeen. Ruokailuhuoneen on parasta olla hyvin valaistu ja melko minimalistinen, samoin sen tuoksujen: näin huomio keskittyy itse pöytään.
Suitsukkeita voi hyvin käyttää osana kattausta; erityisesti pienet suitsukekartiot ovat kauniita jollekin somalle alustalle asetettuna. Suitsukkeista kannattaa kuitenkin varsinaisesti nauttia vasta ruokailun jälkeen.
Kattaukseen suitsukkeiden kanssa sopivat hyvin myös pienet kynttilät kartioiden tapaan kahden tai kolmen kappaleen ryhmiin siroteltuina. Myös tuoreet kukat sopivat kattaukseen hyvin. Puutarhassa tai muuten luonnon keskellä aterioitaessa suitsukkeet ovat aivan täydellisiä.
Keittiö
Keittiö on kodin sydän, joten sen täytyy olla lämmin ja mukava. Keittiö on myös paikka, jossa voi seurustella ruoanlaiton tai kahvikupposen ääressä; se on paikka, jonne ihmiset juhlissa yleensä kerääntyvät. Siksi on tärkeää, että keittiö on puhdas, siisti ja hyväntuoksuinen. Monilla suitsukkeilla on myös antibakteerisia vaikutuksia, joten niitä polttamalla keittiö pysyy miellyttävän tuoksuisena.
Mänty ja sitronella ovat molemmat mainioita suitsukkeita keittiön raikastamiseen; molempia käytetään myös monien puhdistusaineiden tuoksuina. Keittiöön sopivia tuoksuyhdistelmiä ovat esimerkiksi eukalyptus, kaneli ja mänty. Kaikkia tuoksuja voi käyttää myös yksittäin.
Kun teet ruokaa, siivoat tai istutat yrttejä ikkunalaudallesi keittiössä, voit polttaa samalla suitsukkeita ja saada työn näin tuntumaan mukavammalta. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää lämpimiä tuoksuja kuten kanelia, vaniljaa tai neilikkaa piristävän appelsiinin kera.
Käytävä
Ei ole väliä onko käytävä kapea, leveä, pitkä vai lyhyt. Se on siirtymä huoneesta toiseen, ja siksi sitäkin tärkeämpi luoda viihtyisäksi. Pimeään käytävään kannattaa luoda lisää valoa avartamaan tilaa. Myös harvat, mutta tarkoin valitut esineet luovat tilasta asutun tuntuisen.
Suitsukkeiden tuoksuiksi kannattaa pimeään käytävään valita appelsiinia tai bergamottia piristämiseen ja mielen kohottamiseen. Kotoisia, lämpimiä tuoksuja saa aikaan kanelilla ja neilikalla. Mirha, santeli ja patsuli taas tekevät eteisestä tyynen ja arvokkaan sisääntuloalueen rauhallisempiin tilaisuuksiin.
Makuuhuone
Makuuhuone on rentoutumisen pyhättö: siellä saamme omaa rauhaa ja siellä myös nukumme yleensä kahdeksan tuntia vuorokaudesta. Tuossa tilassa siis voimme rauhoittaa mielemme päivän tapahtumista ja unohtaa keskeneräiset työmme. Tästä syystä makuuhuone on mitä otollisin paikka luoda siitä oma tunnelmallinen tilansa.
Tämä edellyttää mm. kaiken häiritsevän, epäsiisteyden, keskeneräisten projektien ja elektroniikan siirtämistä pois makuuhuoneesta. Suitsukkeiksi sopivat hyvin sitruunaruoho, laventeli ja santeli.
Koska makuuhuone on rauhoittumisen lisäksi myös paikka, jossa voimme viettää aikaa kumppaniemme kanssa, sensuellit suitsukkeet sopivat makuuhuoneen tunnelmanluojiksi yhtälailla. Kukkaistuoksut kuten jasmiini ja ruusu sopivatkin edistämään intiimielämää.
Suitsukkeiden lisäksi harmonia voi palvella myös muita aistejamme: makuuhuoneen värien, miellyttävien materiaalien ja kynttilöiden merkitystä rauhoittumisessa ei kannatakaan väheksyä. Väreiksi kannattaa valita rauhallisia, viileitä värejä; kirkkaat värit voivat häiritä lepoa.
Kylpyhuone
Kylpyhuone on tuoksujen taivas: onhan se mahdollista täyttää lattiasta kattoon tuoksukynttilöistä tuoksusaippuaan ja kaikkeen, millä itseänsä sitten voikin hajustaa. Huoneen itsensäkin puhtaudesta on kuitenkin pidettävä huolta.
Saippuan ohella suitsukkeet sekä tuoksuöljyt ovat erinomaisia myös kehon ja mielen puhdistamiseen. Kylpyyn ne tuovat myös tunnelmaa. Kylvystä voikin tehdä rituaalin kynttilöillä ja tuoksuöljyillä massiivisine kylpypyyhkeineen, pehmoisine tohveleineen ja vaahtoavine saippuoineen.
Suitsukkeiksi hyviä valintoja ovat rentouttavat kamomillan, gardenian tai laventelin tuoksut. Laventeli onkin ollut kylpyhuoneen suosituin tuoksu aina Rooman valtakunnan ajoista lähtien.
Virkistävän suihkun seuraksi sopivat sen sijaan eukalyptus ja mänty, jotka pitävät mielen kirkkaana. Ylang-ylang sekä jasmiini ovat eksoottisia ja sensuelleja tuoksuja, jotka sopivat erityisen hyvin romanttisiin kylpyhetkiin. Saunatuoksuiksi sopivat mainiosti vahvat puupohjaiset tuoksut kuten seetripuu, santeli ja mänty.
Ulkotilat
Myös terassin tai parvekkeen voi tehdä viihtyisäksi suitsukkeiden avulla. Ulkona voi käyttää erityisen isoja suitsuketikkuja, joita voi asetella esimerkiksi kukkapenkkeihin tai -ruukkuihin. Myös kartiot sopivat ulkotiloihin mainiosti, sillä kartiosuitsukkeet tuottavat tikkuja enemmän savua.
Eri aikaan kesästä kannattaa käyttää myös erilaisia tuoksuja. Keskikesällä kukkaiset jasmiini, ruusu ja laventeli ovat täydelliset ulkotiloihin; myöhäiskesästä mausteisemmat kaneli, patsuli ja ruusupuu sopivat paremmin tunnelmaan. Ulos kannattaa myös kerätä lamppuja, kynttilöitä ja lyhtyjä luomaan valoa ja mukavuutta öisiinkin istuskeluhetkiin.
Hyönteisten karkotukseen suitsukkeet ovat suorastaan loistavia ennen kaikkea tuoksunsa ansiosta, mutta samalla palamisen sivutuotteet eivät miellytä hyönteisiä. Erityisesti sitruspohjaiset tuoksut kuten sitruunaruoho karkottavat hyönteisiä tehokkaimmin. Ulkotiloissa suitsukkeiden polttaminen on "helpompaa" verrattuna sisätiloihin, sillä ulkona happea on runsaasti tarjolla ja tuoksu on kepeämmin aistittavissa.
Takaisin ylösSuitsukkeet eri mielialoihin
Virkistävät suitsukkeet
Suitsukkeet ovat tehokas apu ajoittaiseen väsymykseen; kevyet, mielialaa nostavat tuoksut toimivat vastalääkkeenä saamattomuudelle ja uupumukselle. Tuoksut ja värit yhdessä ovat vielä voimakkaampia mielenvirkistäjiä. Parhaat virkistävät värit ovat eläväiset vihreät, purevan keltaiset, terävät turkoosit ja jäiset aquat.
Suitsuketuoksuista sitrushedelmäiset ovat hyviä: sitruuna herättää ja saa liikkeelle heti aamusta, kun taas lime lievittää stressiä. Tuoksuyrteistä sitruunaruoho nostaa mielialaa, bergamotti puolestaa viekoittelee. Puutuoksuista mänty ja sypressi auttavat henkiseen väsymykseen sekä eukalyptus raikastaa mieltä.
Rentouttavat suitsukkeet
Rentoutuakseen täytyy ihmisen osata pysähtyä, "vain olla". Kykenemättömyys rentoutumiseen johtaa vähitellen niin unettomuuteen kuin stressiinkin. Neutraalit sisustuksen värit, kuten pehmeät lilat, siniset ja malvat auttavat tuottamaan rauhallisen ympäristön. Kylvyt ennen unta auttavat myös.
Suitsuketuoksut ovat mitä parhaimpia rentouttajia. Kukkaiset tuoksut ovat hyviä: laventeli on voimakas rentouttaja sekä fyysisesti että henkisesti. Kamomilla taas on hyvä unilääke. Muista kuin kukkaisista tuoksuista salvia auttaa hillitsemään stressiperäisiä päänsärkyjä ja mirha rauhoittamaan tunteita. Santelipuu puolestaan helpottaa epävarmuuden aiheuttamaa jännitystä.
Hyvä tapa rentoutua on varata vaikka 15 minuuttia aikaa, sytyttää suitsuke ja antaa rauhoittavien tuoksujen hiljalleen viedä kiireen ja stressin pois.
Energiaa antavat suitsukkeet
Voimaton olo on melko tavallinen ongelma, varsinkin pitkän talven, sairauden tai työrupeaman jälkeen. Väreistä tulenpunaiset, liekehtivät oranssit ja tummat vaaleanpunaiset auttavat energiaa palautumaan raskaan kauden jälkeen.
Tuoksuista sopivia ovat kevyet, pirteät ja mausteiset aromit sekä yrtit. Kiinassa inkivääri on energiaa antavana tuoksuna hyvin suosittu. Basilika puolestaan poistaa henkistä ja fyysistä väsymystä ja kaneli lämmittää.
Mielialaa kohottavat suitsukkeet
Hauskanpito, mielihyvä ja hyvä olo ovat onnellisuuden perusta. Melankoliasta auttavat nousemaan myös pirteät värit ja oikeanlaiset tuoksut. Aurinkoiset keltaiset, vivahteikkaat oranssit, kirkkaat vaaleanpunaiset ja vihreät ovat kannattavia värivalintoja.
Sitrushedelmäiset tuoksut kuten appelsiini ja sitronella nostavat mielialaa puhdistamalla. Kukkaistuoksut taas muistuttavat kesäpäivistä. Bergamotti ja laventeli tasapainottavat. Palmarosa, sitruunaruoho ja sitronella tuovat toivon tunteen ja edistävät henkistä paranemista. Ruokayrteistä ja mausteista mielialaa kohottavia vaikutuksia tuottavat basilika, kaneli ja neilikka.
Rauhoittavat suitsukkeet
Tunteiden myrskyihin eksyminen on helppoa ja sitä tapahtuu meille kaikille. Rauhoittuminen lähtee jälleen ympäristöstä. Harmoniset, hiljaiset värit ja pehmeä valaistus rauhoittavat. Samoin tekevät rentouttava musiikki ja kukkaiset suitsukkeet. Laventeli rauhoittaa voimakkaasti ja on hyvä esimerkiksi mirhan kanssa.
Kamomilla rauhoittaa hermoja, tasapainottaa mieltä ja poistaa stressiä. Salvia auttaa puolestaan paniikkiin ja ahdistukseen. Puista seetri on loistava ärsytykseen ja agressioon. Frankinsenssi ja seetripuu auttavat rauhoittamaan myös hengitystä ja mieltä.
Helpoin tapa rauhoittua onkin ottaa aikaa itselleen, sytyttää suitsuke ja hengitellä rauhallisesti. Ruusu lieventää vihan, mustasukkaisuuden, syyllisyyden ja kaunaisuuden tunteita.
Viettelevät suitsukkeet
Antiikin ajoista lähtien tuoksulla ja seksuaalisuudella on ollut vahva yhteys; tuoksu onkin perinteisesti ollut rakkauden lahja. Idässä rakastelu nähtiin mystisenä kokemuksena ja seksuaalisia nautintoja verrattiin taiteeseen. Seksiin voi virittäytyä lämpimillä vaaleanpunaisilla, syvillä punaisilla ja oransseilla sekä kastanjanruskeilla sävyillä. Materiaaleiksi kannattaa valita samettia, satiinia tai pehmeää puuvillaa.
Kynttilät, pehmeä musiikki ja monet tuoksut sopivat hyvin viettelevään tunnelmaan. Myskiset tuoksut sopivat viettelevään tunnelmaan parhaiten. Jasmiinin ja ruusun eroottiset tuoksut ovat syystä olleet käytettyjä lemmenjuomissa: ne vapauttavat estoja ja tuottavat fantasioita. Lisäksi jasmiini tunnetaan seksuaalista virettä nostavana kasvina.
Muista kukista ylang-ylang on tunnettu rauhoittavasta ja viekoittelevasta tuoksustaan. Puista santelin eksoottinen tuoksu on syvästi viettelevä ja aisteja herättävä. Myös patsuli inspiroi mieltä, tuottaa eroottista latausta ja stimuloi tunteita.
Inspiroivat suitsukkeet
Jokainen tarvitsee inspiraatiota silloin tällöin. Koska tuoksulla on suora vaikutus siihen osaan aivoista joka hallitsee luovuutta, on suitsukkeita käytetty mielikuvituksen stimuloinnissa kautta aikojen. Yksi tehokkaimmista tuoksuista on frankinsenssi, joka auttaa pääsemään tunteisiin kiinni. Aromia kannattaa täydellisen tehokkuuden saavuttamiseksi polttaa mieluiten lämpimässä ja halutessaan yhdistettynä inspiroivaan musiikkiin.
Jos kaipaa jotain vähemmän voimakasta, eukalyptus on hyvä hengitystä syventävä tuoksu, joka auttaa keskittymään luovaan työskentelyyn. Vaniljan kaltainen benzoin toimii samoin ja vahvistaa myös muiden aromien tehoa. Santeli puolestaan auttaa pääsemään irti kyynisyydestä ja edistää spontaanien ideoiden syntyä. Myös mausteiset tuoksut auttavat luovassa työssä.
Takaisin ylösSuitsukkeet eri vuodenaikoihin
Kevät
Pitkän talven jälkeen on luonto raikkaimmillaan. Ensimmäiset vihreät kasvit ilmestyvät luontoon ja monet tuoksut leijailevat ilmassa. Kauden suitsukkeet seuraavat luonnon linjaa: ne ovat selkeitä, puhtaita ja intensiivisiä. Kevät onkin ihmiselle hyvää aikaa elvyttää aistejaan.
Keväällä kannattaa myös siivota pois talven tomut ja aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä. Puhdistuksessa apuna toimivat laventelin, santelin, sitruunaruohon, ambran ja männyn tuoksut. Eukalyptus auttaa lopettamaan haaveilun ja keskittymään siivoamiseen. Mänty, seetri ja sypressi antavat puolestaan mielelle voimaa ja helpottavat fyysistä jännitystä.
Koska keväällä ihminen on myös valmiimpi hyppäämään mukaan uusiin asioihin, kannattaa sitrustuoksujakin suosia: ne inspiroivat ja luovat hyvää mieltä kevätauringon ohessa. Basilika, rosmariini ja muut yrttituoksut voivat myös auttaa karistamaan pois motivaation puutteen ja talven laiskuuden.
Kesä
Kesä on rentoutumisen ja loikoilun vuodenaika. Se on aika, jolloin voi vaalia elämän makeutta ja nauttia lämpimistä päivistä. Tästä syystä myös kesän tuoksut ovat makeita: hedelmäisiä, vihreitä ja kukkaisia. Kesä on kevättäkin enemmän täynnä tuoksuja; erityisesti ilmassa on niiden samojen kukkien tuoksu, joita myös suitsukkeissa suositaan.
Esimerkiksi kesäruoissa kannattaakin harrastaa tuttuja kasveja tuoreena: minttua, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia voi ripotella aromaattiseksi lisäksi vaikka salaatteihin. Jos lähdet kesällä matkalle, ota suitsukkeita mukaasi: kotoisat tuoksut estävät kaukomaillakin ikävää.
Koska myös romantiikka kuuluu kesään, ei ole syytä unohtaa sensuelleja suitsukkeita. Kesän romanttisiin hetkiin sopivat hyvin esimerkiksi jasmiini, ruusu ja ylang-ylang. Sitrushedelmäiset suitsukkeet kuten sitronella ja sitruunaruoho puolestaan sopivat kesäiltoihin, sillä niiden kirpeä tuoksu paitsi raikastaa, saa myös hyönteiset pysymään loitolla. Myös vahva, lievästi sitrusmainen vetiver sopii mainiosti kesäisiin iltoihin.
Syksy
Syksy on aamu-usvan, kylmenevien päivien ja sadonkorjuun aikaa. Luonto puhkeaa väreihin, mutta ilma ei ole enää täynnä kukkaisaa tuoksua: lehtien pudottua jäävät jäljelle vain suuret, jykevät puut. Syksyn tuoksut ovatkin kauteen sopivasti lempeitä ja metsäisiä. Seetrillä on vahva ja rikas aromi, joka luo miellyttävän raikkaan tunnelman. Seetri sopii myös eukalyptuksen ja jasmiinin kanssa.
Myös patsuli ja ruusupuu ovat mainioita syksyn puutuoksuja; ne sopivat lisäksi masentavien syyspäivien piristykseen. Santeli auttaa puolestaan ehkäisemään tuskallisten muistojen tai kesän nostalgian nousemista pintaan. Syysilloissa on kaikesta surumielisyydestä huolimatta myös paljon tunnelmaa. Sitä kannattaakin ruokkia polttamalla suitsukkeita ja kynttilöitä sekä kuivaamalla vaikkapa yrttejä talven varalle.
Talvi
Talven kirpeät pakkaspäivät, kirkkaat yötaivaat ja luonnon nukkuminen osoittavat talven kauneuden. Vaatii kuitenkin paljon voimia selvitä puolivuotisen kylmyyden ja pimeän yli. Talvi onkin syystä sisälläolon vuodenaika. Se on aika, jolloin on mahdollisuus sulkea akkunat ja viettää aikaa perheen ja ystävien seurassa. Sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi keho tarvitsee myös tukevaa ruokaa, paljon unta ja jotakin ylläpitämään henkistä hyvinvointia: lämpimiä, mausteisia ja täyteläisiä tuoksuja.
Talvi-iltoihin kannattaakin kokeilla neilikkaa ja kanelia appelsiinin kanssa. Neilikka on hyvä talvituoksu, sillä se on myös antiseptinen aines ja täten auttaa estämään ja hoitamaan talven tautiepidemioita. Samoin toimii kaneli vahvistaen immuunijärjestelmäämme.
Talven pimeydessä mieltä valaisevia tuoksuja ovat mm. rosmariini ja salvia. Hoitavien ominaisuuksiensa lisäksi suitsukkeet sopivat mainiosti myös moniin talven tunnelmallisiin juhliin. Makeat, mausteiset tuoksut kuten suklaa ja vanilja sopivat sen sijaan hyvin pimeneviin iltoihin.
Takaisin ylös
Lähteet:
Rosen, Diana (2002): Incense - Bringing incense into the home. Storey Publishing
Airey, Rahe; & Melling, Charlotte (2005): Incense and scent in the home. Aquamarine
Wikipedia: suitsuke
Takaisin ylösTakaisin blogiin
Haluatko lukea lisää tämänkaltaista?
Tilaa uutiskirje niin saat ensimmäisenä tiedon kampanjoista, alennuksista sekä uudesta sisällöstä.
Saat liittymislahjaksi 10% alekoodin.