Tietoa suitsukkeista

Takaisin blogiin

Historia

Suitsukkeet eri kulttuureissa

Mitä suitsuke on?

Suitsukkeiden eri tuoksuryhmät

Suitsukkeiden eri muodot

Suitsukkeet eri huoneissa

Suitsukkeet eri mielialoihin

Suitsukkeet eri vuodenaikoihinHistoria

Historiaa suitsukkeista
Aromaattinen tuoksu on ollut mukana ihmisen elämässä aikojen alusta saakka. Eläessään hyvin lähellä luontoa ihminen käytti luonnollisesti myös sen antimia sekä ruumiillisen, että henkisen hyvinvointinsa avuksi. Lääkinnässä kasveja hyödynnettiin tiettävästi jo noin 20 000 vuotta sitten. Sen sijaan kasvien henkinen ja rituaalinen merkitys voidaan jäljittää aina sadan tuhannen vuoden taakse.

Suitsukkeiden käytölle alkusysäyksen antoi luonnollisesti tulen keksiminen. Tuli loi lämpöä ja turvaa pedoilta ja sen myötä keksittiin polttaa myös tuoksuvia kasveja. Luonnonmukaisen kulttuurin kautta suitsukkeiden käyttö siirtyi shamaaneille, jotka yrteillä lääkitsemisen ohella tallensivat jatkuvasti tietoa eri yrttien ominaisuuksista. Shamaanien arvokkaan aseman vuoksi myös aromaattisia kasveja alettiin vähitellen pitää lahjoina jumalilta.

Näin suitsukkeet siirtyivät myös uskonnolliseen maailmaan. Suitsukkeiden savu nähtiin rukouksia ylös taivaisiin kuljettavana voimana, joka vei pyyntöjä ihmisiltä mukanaan samalla puhdistaen mieltä ja sielua. Samankaltaisesti suitsukkeet nähdään edelleen monissa uskonnoissa ja näiden rituaaleissa mm. katolilaisuudessa, buddhalaisuudessa, juutalaisuudessa ja shintolaisuudessa.

Suitsukkeiden tärkeä asema ulottui sittemmin lähes kaikkien varhaisten kulttuurien alueille. Aikoina, jolloin kansakunnat idässä rakentuivat pääosin yrttien ja mausteiden kaupalle, tuli myös suitsukkeista kallisarvoista kauppatavaraa. Kristityt muistavat Raamatun kertovan Jeesus-lapselle tuoduista lahjoista yhden olleen suitsuketta, pyhää savua joka ei kalvennut kullan rinnalla. Suitsukkeiden käyttö vakiintuikin useimmissa kulttuureissa osaksi arvokkaita juhlamenoja.
Takaisin ylös

Suitsukkeet eri kulttuureissa

Maustekaupan laajentuessa myös suitsukkeet siirtyivät hiljalleen ympäri itää: ensin Egyptistä Kreikkaan, Kreikasta Roomaan ja suurten valtakuntien myötä edelleen ympäri maailman. Antiikin Kreikassa suitsukkeet saivat uskonnollisen aseman lisäksi jalansijaa myös lääketieteen alueella. Esimerkiksi Hippokrates ylisti suitsukkeiden voimaa parantavana aineena. Roomassa suitsukkeita käytettiin puolestaan oman itsensä hajustamiseen.

Intiassa suitsukkeet saivat aivan erityisen aseman sillä niiden katsottiin lisäävän ihmisen jumaluutta sattvaa, ja ylläpitävän tämän sielun harmoniaa. Suitsukkeet tulivatkin tärkeäksi osaksi temppeleiden toimintaa. Hindu-temppelit rakennettiin usein santelipuusta ja tunnettiin nimellä "tuoksujen talo". Myös esimerkiksi Kama Sutra huomioi suitsukkeet yhtenä tärkeänä aistillisena elementtinä, joka olennaisesti kuului myös seksuaalisuuden maailmaan.

Muinaisessa Kiinassa tuoksuja pidettiin elämän eliksiirinä ja tulta puhdistavana elementtinä. Suitsuke yhdisti nämä kaksi ja siten piti hyvät henget lähellä. Buddhalaisuuden kautta suitsukkeet rantautuivat 500-luvulla myös Japaniin, jossa suitsukkeita käytettiin aistien kohottamiseen ja hallintaan. Perustettiin jopa erityisiä kouluja, joissa suitsukkeiden käyttöä käytiin läpi buddhalaiselta pohjalta.

Buddhalaisuudessa suitsukkeiden käyttö on ollut mukana alusta alkaen monesta syystä. Japanilaiset juhlistivat mm. vuodenaikojen vaihtumista erilaisilla suitsukkeilla ja käyttivät suitsukkeita uskonnollisesti uusille hengellisen tasoille päästäkseen. Japanilaiset jakoivat suitsukkeet myös tiukasti kahteen kategoriaan: niihin, joita poltettiin omaksi nautinnoksi ja niihin, joita uhrattiin Buddhalle.

Suitsukkeet eri kulttuureissa
Myös Pohjois- ja Etelä-Amerikoiden alkuperäiskansojen keskuudessa suitsukkeita käytettiin seremonioissa. Tuolla yleisimmät lääkeaineet syntyivät yrteistä kuten salviasta, seremonialliset suitsukkeet puolestaan tupakasta ja tuohesta. Mayat, inkat ja atsteekit käyttivät suitsukkeista hyväkseen erityisesti kopaalia, jota inkat uhrasivat auringonjumalalleen suurimpana lahjana.

Arabiassa intohimo suitsukkeisiin levittäytyi jokaiselle elämän alueelle. Suitsukkeilla juhlittiin perhetapahtumia kuten lapsen syntymää ja häitä, mutta niitä poltettiin myös illanvieton ohessa. Islamilaisuudessa suitsuke näytteli suurta osaa. Moskeijoiden rakennuksessa käytettiin profeetta Muhammedin lempisuitsuketta myskiä, jonka tuoksu vapautui auringon kuumuuden vaikutuksesta. Ruusun tuoksu tuli sittemmin tärkeäksi osaksi islamilaista kulttuuria kun ruusuvedestä muodostui uskonnollisen rituaalin perus elementti.

Ristiretkeläisien länteen tuomasta ruusuvedestä pohjaa myös oma parfyymiperinteemme. Tätä perinnettä hallitsi Euroopassa pitkään Italia. Yläluokka tuki parfyymikauppaa kaikin keinoin: tuoksuja lisättiin niin käsineisiin kuin myös kenkiin. Jopa eliitin käyttämä raha hajustettiin. Suitsukkeita myytiin myös apteekeissa sillä ihmiset uskoivat, että tuoksut suojasivat sairauksilta. 1700-luvulla suitsukkeiden ja hajusteiden suosio siirtyi Italiasta Ranskaan, jossa monet kaupungit ottivat hienojen parfyymien valmistamisen omakseen.

1800-luvulla moderni lääketiede alkoi syrjäyttämään suitsukkeiden käyttöä ja erotti ikiaikaiset tapamme marginaaliseksi ja väheksytyksi ilmiöksi. Vasta sata vuotta myöhemmin suitsukkeet palasivat takaisin lääketieteeseen nimellä aromaterapia. Nykyihminen on kuitenkin erkaantunut ympäröivästä luonnosta niin, että ajattomien yrttien käyttäminen ei tunnu soveltuvan nykyiseen elämänrytmiin. Tuoksujen aistimiseen käytettävä osa on kuitenkin yksi vanhimmista aivojemme alueista, joten tuoksulla kuuluisi olla meille tärkeä merkitys jo pelkästään biologisesti.

Vaikka hajuaisti ei enää määrää selviytymistämme, on tuoksujen täyteinen ympäristö ihmisille edelleen tärkeä. Tuoksut kykenevät herättämään ajatuksia ja muistoja, vaikuttamaan tunnetiloihin ja mielen hyvinvointiin tai auttaa rentoutumaan.

Nykyisin hengitysilmamme on täytetty teollisilla myrkkykaasuilla, eikä luontainen tuoksujen täyteinen maailma ole ulottuvillamme. Suitsukkeiden lempeä tuoksu voi luoda pienen tuoksujen maailman ja antaa aikaa rauhoittumiseen savun kohotessa korkeuksiin kuten aikamme alussa. Luonto voi siis yhä elää lähellämme, rikastuttaa elämäämme ja inspiroida meitä aistiemme kautta, jos niin haluamme.
Takaisin ylös

Mitä suitsuke on?

Suitsukkeeksi kutsutaan yleensä aromaattista ainetta, joka palaessaan levittää ympäristöön tuoksua. Oikeastaan suitsuke on kuitenkin itse tuo aine, ei vain savu. Aiemmin suitsukkeita tehtiin sekä kasveista että eläinperäisistä materiaaleista, nykyisin kaikki suitsukkeet ovat kasvipohjaisia. Suitsukkeen aines voi olla joko pihkaa, kaarnaa, yrttiä, maustetta tai öljyä. Valmistusprosessissa ainekset kuivataan ja hienonnetaan jauheeksi tai vaihtoehtoisesti sekoitetaan tahnaksi.

Yleensä suitsuke on sekoitus useampaa kuin yhtä ainetta, esimerkiksi pihkaa, yrttiä ja öljyä. Kasvin osista voidaan käyttää lähes kaikki juurista lehtiin, siemenistä terälehtiin ja hedelmistä kukkiin. Näin ollen erilaisia suitsukkeita voikin olla tuhansia erilaisia ja aromien skaala muodostua varsin laajaksi.
Palamisen mahdollistamiseksi on seokseen lisättävä tekovaiheessa vielä jotakin kemiallista ainetta, joka yleensä on salpietaria (kaliumnitraatti).
Suitsukkeita
Takaisin ylös

Suitsukkeiden eri tuoksuryhmät

Tuoksuryhmät voidaan jakaa pääpiirteissään kuuteen erilaiseen pääryhmään:

Kukka:

Kukkaisiin tuoksuihin kuuluvat nimensä mukaisesti tuoksuvat kukat kuten laventeli, ruusu, orvokki, ylang-ylang ja jasmiini. Kukkaisen tuoksuryhmän aromit kattavat koko tuoksujen skaalan: aina lempeästä, hienoisesta tuoksusta vahvaan ja sensuelliin saakka. Kukkaiset tuoksut ovat yleisesti ottaen makeita ja miellyttäviä.

Hedelmä:

Hedelmäisiin tuoksuihin kuuluvat mm. citronellan, omenan, appelsiinin, kookospähkinän ja persikan tuoksut. Hedelmäiset tuoksut ovat suitsukkeina pääosin energiaa antavia sekä piristäviä.

Yrtti:

Yrttisiin tuoksuihin kuuluvat yrttikasvit, esimerkiksi salvia, sitruunaruoho, kamomilla ja aloe vera. Yrttiset tuoksut ovat raikkaita ja niillä on monia käyttötapoja.

Puu:

Puun tuoksuihin kuuluvat metsän tuoksut. Näitä ovat esimerkiksi santeli, seetri, mänty, agarpuu ja eukalyptus. Puutuoksut ovat maanläheisiä ja rauhoittavia. Niitä käytetäänkin laajalti esimerkiksi meditoinnin yhteydessä. Yhdisteltyinä tuoksut saavat aikaan metsäisen aromien maailman.

Pihka:

Pihkaisiin tuoksuihin kuuluvat vahvat, persoonallisen tuoksuiset pihkat eli hartsit. Näitä ovat mm. frankinsenssi (frankincense), mirha ja lohikäärmeen veri (dragons blood).

Mauste:

Mausteisiin tuoksuihin kuuluvat nimensä mukaisesti mausteet. Kuten kaneli, rosmariini ja neilikka. Mausteisten tuoksujen valikoima kattaa niin lämpimät ja lempeät tuoksut kuin pikantit ja raikkaatkin. Mausteiset tuoksut sopivat erityisen hyvin talven pimeisiin iltoihin.
Takaisin ylösEri muotoisia suitsukkeita

Suitsukkeiden eri muodot

Suitsukkeita voi olla monen muotoisia. Yleisimpiä muotoja ova tikut, kartiot ja spiraalit. Japanissa suitsuke perinteeseen kuuluvat myös ns. tuoksupallot. Kotona käytettävät suitsuketikut on yleensä tehty bambupuusäleestä, joka on päällystetty suitsukejauheella. Suitsuketikku voidaan valmistaa myös ilman bambupuusälettä jolloin sitä kutsutaan dhoop suitsukkeeksi.

Kartiot ja spiraalit ovat valmistettu tahnasta, joka on joko painettu muotin läpi kartioiksi tai kierretty spiraaleiksi. Tämän vuoksi suitsukkeita voi olla myös muita muotoja. Samaan tapaan tehdään myös kirkkojen rituaalikynttilät, joissa käytetään jotakin aromaattista ainetta.

Suitsuke tarvitsee alustaksi aina paloturvallisen telineen. Jokaiselle mallille onkin kehitetty niille optimaalisia alustoja. Jo lähtökohtaisesti tikut vaativat yksinkertaisemman telineen kuin muut mallit; ne ovatkin helppoutensa vuoksi ylivoimaisesti suosituimpia suitsukkeita. Kartioiden ja spiraalien etuina on puolestaan niiden pitkä palaminen.
Takaisin ylös

Suitsukkeet eri huoneissa

Olohuone

Olohuone on huone, jossa jokainen perheenjäsen voi viettää aikaa. Olohuoneessa voi makoilla sohvalla, katsoa tv:tä, kuunnella musiikkia tai muulla tavoin oleilla ja viihtyä. Se on myös huone, johon tuodaan vieraat, ja joka ilmaisee olemuksellaan asukkaidensa persoonaa ja elämäntapaa. Siksi olohuoneen täytyy olla mukava ja käytännöllinen, mutta myös tyylikäs ja puoleensavetävä. Olohuoneen suitsukkeet kannattaa valita sen käyttäjän ja kulloisenkin aktiviteetin mukaan. Esimerkiksi lapset pitävät eniten hedelmäisistä tuoksuista, kuten kookoksesta (coconut), persikasta (peach) tai omenasta (apple). Normaaliin arkikäyttöön varma valinta on kuitenkin mielummin hieno kukkainen tai sitrushedelmäinen tuoksu. Orvokki (violet) esimerkiksi toimii hyvin ruusun (rose) kanssa. Kuumana kesäpäivänä taas sitrushedelmäinen tuoksu on suositeltavin, sillä se tuo huoneeseen raikkautta ja antaa siellä oleilijoille energiaa.

Olohuonetta kannattaa käyttää myös rentoutumiseen erityisesti raskaan päivän jälkeen. Esimerkiksi santelipuu (sandalwood) tai jasmiini (jasmine) ovat hyviä tuoksuja vapauttamaan stressiä nopeasti. Jo vartin hiljaisuus suitsukkeen kanssa riittää ja nostaa energiaa täydellisen uupumuksenkin hetkellä. Illalla olohuoneesta voi luoda tunnelmallisen, miellyttävän rauhoittumistilan syvillä, lämpimillä tuoksuilla tai raskailla pihkaisilla aromeilla. Hiljaiseen, rauhalliseen iltaan vanilja (vanilla) on täydellinen; seurassa viihtymiseen sopii jokin maanläheinen tuoksu, esimerkiksi patchouli. Talvi-iltojen iloksi sopivat mausteiset aromit, kuten neilikka (clove) tai kaneli (cinnamon). Mikäli olohuoneessa on takka, kannattaa sitä käyttää hyväksi suitsukkeiden polttamisessa. Jos takkaa ei ole, voi suitsukkeiden ympärille luoda palavista kynttilöistä symbolisen tulen.

Suitsukkeita ruokailutilassa

Ruokailutila

Ruokailu on se hetki päivästä, jolloin perhe tai ystäväpiiri voi kokoontua viettämään yhdessä aikaa raskaan työn jälkeen. Onkin kannattavaa uhrata kunnolla aikaa ruoasta nauttimiselle. Jo siirtyminen toiseen tilaan syömään auttaa siirtymään myös uuteen, rauhalliseen ruokailuhetkeen ruoanlaiton jälkeen. Ruokailuhuoneen on parasta olla hyvin valaistu ja melko minimalistinen, samoin sen tuoksujen: näin huomio keskittyy itse pöytään. Suitsukkeita voi käyttää hyvin osana kattausta; erityisesti pienet suitsukekartiot ovat kauniita jollekin somalle alustalle asetettuna. Suitsukkeista kannattaa kuitenkin varsinaisesti nauttia vasta ruokailun jälkeen, jolloin palamaan voi laittaa kaksikin kartiota kerrallaan. Kattaukseen suitsukkeiden kanssa sopivat hyvin myös pienet kynttilät kartioiden tapaan kahden tai kolmen kappaleen ryhmiin siroteltuina. Myös tuoreet kukat sopivat, joskin niitä kannattaa ottaa pöydälle vain yksi tai kaksi. Puutarhassa tai muuten luonnon keskellä aterioitaessa suitsukkeet ovat aivan täydellisiä.

Keittiö

Keittiö on kodin sydän, joten sen täytyy olla lämmin ja mukava. Keittiö on myös paikka, jossa voi seurustella ruoanlaiton tai kahvikupposen ääressä; se on paikka, jonne ihmiset juhlissa yleensä kerääntyvät. Siksi on tärkeää, että keittiö on puhdas, siisti ja hyväntuoksuinen. Monilla suitsukkeilla on antibakteerisia vaikutuksia, joten niitä polttamalla keittiö pysyy sekä miellyttävän tuoksuisena että puhtaana. Mänty (pine) ja citronella ovat molemmat mainioita suitsukkeita keittiön raikastamiseen; molempia käytetään myös monien puhdistusaineiden tuoksuina. Keittiöön sopivia tuoksuyhdistelmiä ovat myös esimerkiksi eukalyptus (eucalyptus), kaneli (cinnamon) ja mänty (pine). Kaikkia tuoksuja voi käyttää myös yksittäin. Kun teet ruokaa, siivoat tai istutat yrttejä ikkunalaudallesi keittiössä, voit polttaa samalla suitsukkeita (kuitenkin mielellään hieman kauempana ruoasta) ja saada työn näin tuntumaan mukavammalta. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää lämpimiä tuoksuja kuten kanelia (cinnamon), vaniljaa (vanilla) tai neilikkaa (clove) piristävän appelsiinin (orange) kera.

Käytävä

Ei ole väliä onko käytävä kapea, leveä, pitkä vai lyhyt. Se on siirtymä huoneesta toiseen, ja siksi sitäkin tärkeämpi luoda viihtyisäksi. Pimeään käytävään kannattaa luoda lisää valoa avartamaan tilaa. Myös harvat, mutta tarkoin valitut esineet luovat tilasta asutun tuntuisen. Suitsukkeiden tuoksuiksi kannattaa pimeään käytävään valita appelsiinia (orange) tai bergamottia piristämiseen ja mielen kohottamiseen. Kotoisia, lämpimiä tuoksuja saa aikaan kanelilla (cinnamon) ja neilikalla (clove). Mirha (myrrh), santeli (sandal) ja patchouli taas tekevät eteisestä tyynen ja arvokkaan sisääntuloalueen rauhallisempiin tilaisuuksiin.
Suitsukkeita käytävällä

Makuuhuone

Makuuhuone on rentoutumisen pyhättö: siellä saamme omaa rauhaa ja siellä myös nukumme yleensä kahdeksan tuntia vuorokaudesta. Tuossa tilassa siis voimme rauhoittaa mielemme päivän tapahtumista ja unohtaa keskeneräiset työmme. Tästä syystä makuuhuone on mitä otollisin paikka luoda siitä oma tunnelmallinen tilansa.

Tämä edellyttää mm. kaiken häiritsevän, epäsiisteyden, keskeneräisten projektien ja elektroniikan siirtämistä pois makuuhuoneesta. Suitsukkeiksi sopivat hyvin sitruunaruoho (lemongrass), laventeli (lavender) ja santeli (sandal). Suitsukkeiden lisäksi harmonia voi palvella myös muita aistejamme: makuuhuoneen värien, miellyttävien materiaalien ja kynttilöiden merkitystä rauhoittumisessa ei kannatakaan väheksyä. Väreiksi kannattaa valita rauhallisia, viileitä värejä; kirkkaat värit voivat häiritä lepoa. Koska makuuhuone on rauhoittumisen lisäksi myös paikka, jossa voimme viettää aikaa kumppaniemme kanssa, sensuellit suitsukkeet sopivat makuuhuoneen tunnelmanluojiksi yhtälailla. Kukkaistuoksut kuten jasmiini (jasmine) ja ruusu (rose) sopivatkin edistämään intiimielämää.

Suitsuke kylpyhuoneessa

Kylpyhuone

Kylpyhuone on tuoksujen taivas: onhan se mahdollista täyttää lattiasta kattoon tuoksukynttilöistä tuoksusaippuaan ja kaikkeen, millä itseänsä sitten voikin hajustaa. Huoneen itsensäkin puhtaudesta on kuitenkin pidettävä huolta; samoista syistä kuin keittiö, myös kylpyhuone kannattaa puhdistaa suitsukkeiden avulla silloin tällöin. Saippuan ohella suitsukkeet sekä tuoksuöljyt ovat erinomaisia myös kehon ja mielen puhdistamiseen. Kylpyyn ne tuovat myös tunnelmaa. Kylvystä voikin tehdä rituaalin kynttilöillä ja tuoksuöljyillä massiivisine kylpypyyhkeineen, pehmoisine tohveleineen ja vaahtoavine saippuoineen. Suitsukkeiksi hyviä valintoja ovat rentouttavat kamomillan (camomile), gardenian tai laventelin (lavender) tuoksut. Laventeli onkin ollut kylpyhuoneen suosituin tuoksu aina Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Virkistävän suihkun seuraksi sopivat sen sijaan eukalyptus (eucalyptus) ja mänty (pine), jotka pitävät mielen kirkkaana. Ylang-ylang taas on eksoottinen ja sensuelli, ja sopii romanttisiin kylpyhetkiin. Saunatuoksuiksi sopivat mainiosti puupohjaiset tuoksut kuten seetripuu (cedarwood) ja mänty.

Ulkotilat

Myös terassin tai parvekkeen voi tehdä viihtyisäksi suitsukkeiden avulla. Ulkona voi käyttää erityisen isoja suitsuketikkuja, joita voi asetella esimerkiksi kukkapenkkeihin tai -ruukkuihin. Myös kartiot sopivat ulkotiloihin mainiosti, sillä kartiosuitsukkeet tuottavat tikkuja enemmän savua. Eri aikaan kesästä kannattaa käyttää myös erilaisia tuoksuja. Keskikesällä kukkaiset jasmiini (jasmine), ruusu (rose) ja laventeli (lavender) ovat täydelliset ulkotiloihin; myöhäiskesästä mausteisemmat kaneli (cinnamon), patchouli ja ruusupuu (rosewood) sopivat paremmin tunnelmaan. Ulos kannattaa myös kerätä lamppuja, kynttilöitä ja lyhtyjä luomaan valoa ja mukavuutta öisiinkin istuskeluhetkiin. Hyönteisten karkotukseen suitsukkeet ovat suorastaan loistavia ennen kaikkea tuoksunsa ansiosta, mutta myös palamisen sivutuotteet eivät miellytä hyönteisiä. Erityisesti sitruspohjaiset tuoksut kuten sitruunaruoho (lemongrass) karkottavat hyönteisiä tehokkaimmin. Ulkotiloissa suitsukkeiden polttaminen on "helpompaa" verrattuna sisätiloihin, sillä ulkona happea on runsaasti tarjolla ja tuoksu on kepeämmin aistittavissa.

Suitsuke ulkona
Takaisin ylös

Suitsukkeet eri mielialoihin

Virkistävät

Suitsukkeet ovat tehokas apu ajoittaiseen väsymykseen; kevyet, mielialaa nostavat tuoksut toimivat vastalääkkeenä saamattomuudelle ja uupumukselle. Tuoksut ja värit yhdessä ovat vielä voimakkaampia mielenvirkistäjiä. Parhaat virkistävät värit ovat eläväiset vihreät, purevan keltaiset, terävät turkoosit ja jäiset aquat. Suitsuketuoksuista sitrushedelmäiset ovat hyviä: sitruuna (lemon) herättää ja saa liikkeelle heti aamusta, kun taas lime poistaa stressiä. Tuoksuyrteistä sitruunaruoho (lemongrass) nostaa mielialaa, bergamotti puolestaa viekoittelee. Puutuoksuista mänty (pine) ja sypressi (cypress) auttavat henkiseen väsymykseen, kun taas eukalyptus (eucalyptus) raikastaa mieltä.

Rentouttavat

Rentoutuakseen täytyy ihmisen osata pysähtyä, "vain olla". Kykenemättömyys rentoutumiseen johtaa vähitellen niin unettomuuteen kuin stressiinkin. Neutraalit sisustuksen värit, kuten pehmeät lilat, siniset ja malvat auttavat tuottamaan rauhallisen ympäristön. Kylvyt ennen unta auttavat myös. Suitsuketuoksut ovat mitä parhaimpia rentouttajia. Kukkatuoksut ovat hyviä: laventeli (lavender) on voimakas rentouttaja sekä fyysisesti että henkisesti. Kamomilla (camomile) taas on hyvä unilääke. Muista kuin kukkaisista tuoksuista salvia (sage) auttaa hillitsemään stressiperäisiä päänsärkyjä ja mirha (myrrh) rauhoittamaan tunteita. Santelipuu (sandalwood) puolestaan helpottaa epävarmuuden aiheuttamaa jännitystä. Hyvä tapa rentoutua on varata vaikka 15 minuuttia aikaa, sytyttää suitsuke ja antaa rauhoittavien tuoksujen hiljalleen viedä kiireen ja stressin pois.

Energiaa antavat

Voimaton olo on melko tavallinen ongelma, varsinkin pitkän talven, sairauden tai työrupeaman jälkeen. Väreistä tulenpunaiset, liekehtivät oranssit ja tummat vaaleanpunaiset auttavat energiaa palautumaan raskaan kauden jälkeenkin. Tuoksuista sopivia ovat kevyet, pirteät ja mausteiset aromit sekä yrtit. Kiinassa inkivääri (ginger) on energiaa antavana tuoksuna hyvin suosittu. Basilika (basil) puolestaan poistaa henkistä ja fyysistä väsymystä ja kaneli (cinnamon) lämmittää.

Mielialaa kohottavat

Hauskanpito, mielihyvä ja hyvä olo ovat onnellisuuden perusta. Melankoliasta auttavat nousemaan myös pirteät värit ja oikeanlaiset tuoksut. Aurinkoiset keltaiset, vivahteikkaat oranssit, kirkkaat vaaleanpunaiset ja vihreät ovat kannattavia värivalintoja. Sitrushedelmäiset tuoksut kuten appelsiini (orange) ja citronella nostavat mielialaa puhdistamalla. Kukkaistuoksut taas muistuttavat kesäpäivistä. Bergamotti ja laventeli (lavender) tasapainottavat. Palmarosa, sitruunaruoho (lemongrass) ja citronella antavat toivon tunteen ja edistävät henkistä paranemista. Ruokayrteistä ja mausteista mielialaa kohottavia vaikutuksia tuottavat basilika (basil), kaneli (cinnamon) ja neilikka (clove).

Suitsuke rauhoittumiseen

Rauhoittavat

Tunteiden myrskyihin eksyminen on helppoa ja sitä tapahtuu meille kaikille. Rauhoittuminen lähtee jälleen ympäristöstä. Harmoniset, hiljaiset värit ja pehmeä valaistus rauhoittavat. Samoin tekevät rentouttava musiikki ja kukkaiset suitsukkeet. Laventeli (lavender) rauhoittaa voimakkaasti ja on hyvä esimerkiksi mirhan (myrrh) kanssa.

Kamomilla (camomile) rauhoittaa hermoja, tasapainottaa mieltä ja poistaa stressiä. Salvia (sage) auttaa puolestaan paniikkiin ja ahdistukseen. Puista seetri (cedar) on loistava ärsytykseen ja agressioon. Frankinsenssi (frankincense) ja seetripuu (cedarwood) auttavat rauhoittumaan myös hengitystä ja mieltä. Helpoin tapa rauhoittua onkin ottaa aikaa itselleen, sytyttää suitsuke ja hengitellä rauhallisesti. Ruusu (rose) lieventää vihan, mustasukkaisuuden, syyllisyyden ja kaunaisuuden tunteita.

Viettelevät

Antiikin ajoista lähtien tuoksulla ja seksuaalisuudella on ollut vahva yhteys; tuoksu onkin perinteisesti ollut rakkauden lahja. Idässä rakastelu nähtiin mystisenä kokemuksena ja seksuaalisia nautintoja verrattiin taiteeseen. Seksiin voi virittäytyä lämpimillä vaaleanpunaisilla, syvillä punaisilla ja oransseilla sekä kastanjanruskeilla sävyillä. Materiaaleiksi kannattaa valita samettia, satiinia tai pehmeää puuvillaa. Kynttilät, pehmeä musiikki ja monet tuoksut sopivat hyvin viettelevään tunnelmaan. Myskiset (musk) tuoksut sopivat viettelevään tunnelmaan parhaiten. Jasmiinin (jasmine) ja ruusun (rose) eroottiset tuoksut ovat syystä olleet käytettyjä lemmenjuomissa: ne vapauttavat estoja ja tuottavat fantasioita. Lisäksi jasmiini (jasmine) tunnetaan seksuaalista virettä nostavana kasvina. Muista kukista ylang-ylang on tunnettu rauhoittavasta ja viekoittelevasta tuoksustaan. Puista santelin (sandel) eksoottinen tuoksu on syvästi viettelevä ja aisteja herättävä. Myös patchouli inspiroi mieltä, tuottaa eroottista latausta ja stimuloi tunteita.

Inspiroivat

Jokainen tarvitsee inspiraatiota silloin tällöin. Koska tuoksulla on suora vaikutus siihen osaan aivoista, joka hallitsee luovuutta, on suitsukkeita käytetty mielikuvituksen stimuloinnissa kautta aikain. Yksi tehokkaimmista tuoksuista on frankinsenssi (frankincense), joka auttaa pääsemään tunteisiin kiinni. Aromia kannattaa täydellisen tehokkuuden saavuttamiseksi polttaa mieluiten lämpimässä ja halutessaan yhdistettynä inspiroivaan musiikkiin. Jos kaipaa jotain vähemmän voimakasta, eukalyptus (eucalyptus) on hyvä, hengitystä syventävä tuoksu, joka auttaa keskittymää luovaan työskentelyyn. Vaniljantuoksuinen benzoin toimii samoin ja vahvistaa myös muiden aromien tehoa. Santeli (sandal) puolestaan auttaa pääsemään irti kyynisyydestä ja edistää spontaanien ideoiden syntyä. Myös mausteiset tuoksut auttavat luovassa työssä.
Takaisin ylös

Suitsukkeet eri vuodenaikoihin  

Suitsuke keväällä

Kevät

Pitkän talven jälkeen on luonto raikkaimmillaan. Ensimmäiset vihreät kasvit ilmestyvät luontoon ja monet tuoksut leijailevat ilmassa. Kauden suitsukkeet seuraavat luonnon linjaa: ne ovat selkeitä, puhtaita ja intensiivisiä. Kevät onkin ihmiselle hyvää aikaa elvyttää aistejaan. Keväällä kannattaa myös siivota pois talven tomut ja aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä. Puhdistuksessa apuna toimivat laventelin (lavender), santelin (sandal), sitruunaruohon (lemongrass), meripihkan (amber) ja männyn (pine) tuoksut. Eukalyptus (eucalyptus) auttaa lopettamaan haaveilun ja keskittymään siivoamiseen. Mänty (pine), seetri (cedar) ja sypressi (cypress) antavat puolestaan mielelle voimaa ja helpottavat fyysistä jännitystä. Koska keväällä ihminen on myös valmiimpi hyppäämään mukaan uusiin asioihin, kannattaa sitrustuoksujakin suosia: ne inspiroivat ja luovat hyvää mieltä, kevätauringon lisäksi tietenkin. Basilika (basil), rosmariini (rosemary) ja muut yrttituoksut voivat myös auttaa karistamaan pois motivaation puutteen ja talven laiskuuden.

Kesä

Kesä on rentoutumisen ja loikoilun vuodenaika. Se on aika, jolloin voi vaalia elämän makeutta ja nauttia lämpimistä päivistä. Tästä syystä myös kesän tuoksut ovat makeita: hedelmäisiä, vihreitä ja kukkaisia. Kesä on kevättäkin enemmän täynnä tuoksuja; erityisesti ilmassa on niiden samojen kukkien tuoksu, joita myös suitsukkeissa suositaan. Esimerkiksi kesäruoissa kannattaakin harrastaa tuttuja kasveja tuoreena: minttua, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia voi ripotella aromaattiseksi lisäksi vaikka salaatteihin. Jos lähdet kesällä matkalle, ota suitsukkeita mukaasi: kotoisat tuoksut estävät kaukomaillakin ikävää. Koska myös romantiikka kuuluu kesään, ei ole syytä unohtaa sensuellejakaan suitsukkeita. Kesän romanttisiin hetkiin sopivat hyvin esimerkiksi jasmiini (jasmine), ruusu (rose) ja ylang-ylang. Sitrushedelmäiset suitsukkeet, kuten citronella, ja sitruunaruoho (lemongrass), puolestaan sopivat kesäiltoihin, sillä niiden kirpeä tuoksu paitsi raikastaa, saa myös hyönteiset pysymään loitolla. Myös vahva, lievästi sitrusmainen vetiver sopii mainiosti kesäisiin iltoihin.

Syksy

Syksy on aamu-usvan, kylmenevien päivien ja sadonkorjuun aikaa. Luonto puhkeaa väreihin, mutta ilma ei ole enää täynnä kukkaisaa tuoksua: lehtien pudottua jäävät jäljelle vain suuret, jykevät puut. Syksyn tuoksut ovatkin kauteen sopivasti lempeitä ja metsäisiä. Seetrillä (cedar) on vahva, rikas aromi, joka luo miellyttävän, raikkaan tunnelman. Seetri (cedar) sopii myös eukalyptuksen (eucalyptus) ja jasmiinin (jasmine) kanssa. Myös patchouli ja ruusupuu (rosewood) ovat mainioita syksyn puutuoksuja; ne sopivat lisäksi masentavien syyspäivien piristykseen. Santeli (sandal) auttaa puolestaan ehkäisemään tuskallisten muistojen tai kesän nostalgian nousemista pintaan. Syysilloissa on kaikesta surumielisyydestä huolimatta myös paljon tunnelmaa. Sitä kannattaakin ruokkia polttamalla suitsukkeita ja kynttilöitä ja kuivaamalla vaikkapa yrttejä talven varalle.

Suitsuke talvella

Talvi

Talven kirpeät pakkaspäivät, kirkkaat yötaivaat ja luonnon nukkuminen osoittavat talven kauneuden. Vaatii kuitenkin paljon voimia selvitä puolivuotisen kylmyyden ja pimeän yli. Talvi onkin syystä sisälläolon vuodenaika. Se on aika, jolloin on mahdollisuus sulkea akkunat ja viettää aikaa perheen ja ystävien seurassa. Sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi keho tarvitsee myös tukevaa ruokaa, paljon unta ja jotakin ylläpitämään henkistä hyvinvointia: lämpimiä, mausteisia ja täyteläisiä tuoksuja. Talvi-iltoihin kannattaakin kokeilla neilikkaa (clove) ja kanelia (cinnamon) appelsiinin (orange) kanssa. Neilikka (clove) on hyvä talvituoksu, sillä se on myös antiseptinen aines ja täten auttaa estämään ja hoitamaan talven tautiepidemioita. Samoin toimii kaneli (cinnamon) vahvistaen immuunijärjestelmäämme. Talven pimeydessä mieltä valaisevia tuoksuja ovat mm. rosmariini (rosemary) ja salvia (sage). Hoitavien ominaisuuksiensa lisäksi suitsukkeet sopivat mainiosti myös moniin talven tunnelmallisiin juhliin. Makeat, mausteiset tuoksut kuten suklaa (chocolate) ja vanilja (vanilla) sopivat sen sijaan hyvin pimeneviin iltoihin.
Takaisin ylös
Lähteet:
Rosen, Diana (2002): Incense - Bringing incense into the home. Storey Publishing
Airey, Rahe; & Melling, Charlotte (2005): Incense and scent in the home. Aquamarine
Wikipedia: suitsuke
Takaisin blogiin